Bönor är fantastiska, lätta att odla och dessutom rika på protein. Det blir inte bättre än så!
När kan jag så bönor?
Du kan så bönor direkt i köksträdgården i maj-juli, eftersom jordtemperaturen bör vara över 10 grader för att ge dina bönor frö de bästa förutsättningarna att gro. Om jorden inte är tillräckligt varm kan du riskera att bönor fröna inte börjar gro alls.
Om du vill vara säker på att jorden är tillräckligt varm, även på natten, kan du med fördel använda en jordtermometer för att ta reda på om jorden är tillräckligt varm.
Bönor är fantastiska som ett komplement till många rätter eller i en härlig bönsallad. Du bör dock vara medveten om att du inte kan äta bönan rå, utan att den måste kokas innan den används.
Här nedan kan du läsa mer om hur du bäst sår dina bönor frö.
Så här odla du bönor
När du sår bönor frö i köksträdgården bör fröna ha ett sådjup på 2-3 cm, en radavstånd på 45 cm och ett plantavstånd på 10 cm. När du sår bönor frö är det viktigt att du sår fröna tillräckligt djupt, eftersom de kan krypa uppåt något under groprocessen. Dessutom har bönan större risk att brytas om rötterna är för nära jordens yta.
Om du är otålig kan du förkultivera dina bönor frö innan de planteras ut i köksträdgården. Det kan du med fördel göra i början av maj. När bönan har börjat gro klarar den sig bra i köksträdgården även om temperaturen sjunker något. Vi har skapat ett blogginlägg som hjälper dig komma igång. Du kan läsa mer om förkultivering och hur du bäst sår ekologiska frön här.
Skötsel av bönor
Det är viktigt att se till att dina bönväxter står i solsken, de trivs nämligen bäst så. Till skillnad från de flesta andra grödor i köksträdgården behöver inte bönor mycket gödsel. De är kvävefixerande, vilket innebär att de samlar kväve i jorden, till skillnad från de flesta andra grödor som kräver mycket gödsel för att gro och växa.
Bönor behöver mycket vatten. Eftersom bönor odlas under sommaren avdunstar vattnet runt bönväxterna snabbt, och därför är det viktigt att du ser till att vattnet tränger in i jorden när du ser att den torkar ut.
Skörd av bönor
Du kan skörda dina bönor från juli till oktober beroende på när du sådde dina bönor frö. Bönväxterna bör vara cirka 40-60 cm höga för att du ska kunna skörda dem.
När du odlar bönor kommer du att få en stor skörd, ofta större än du kan äta upp. Därför rekommenderar vi att du blanscherar dina bönor i kokande vatten och fryser in dem. På det sättet kan du njuta av dina bönor under vintern också.
Om du vill ha en stor skörd bör du plocka bönorna när de är 3-5 dagar i den storlek du önskar. Om bönorna blir kvar och växer sig stora kan du riskera att växten stannar i sin tillväxt.
Mat med bönor - Smaka på härliga bönor
Bönor är en mångsidig ingrediens som kan användas för att tillaga en mängd olika läckra rätter. Du kan göra klassiska rätter som bönsoppa med grönsaker eller chili con carne med bönor. Bönor lägger också till smak och näring till sallader, där de bidrar med textur och protein. En populär rätt är också bönpasta, där bönor mals till mjöl och används för att göra hälsosammare versioner av pasta och bröd. Möjligheterna är nästan oändliga när det kommer till att laga välsmakande rätter med bönor.
Nu återstår bara att säga - Lycka till med ditt bönor projekt!
Köp och utforska vore ekologiska bönor frö här.