Hur sår man rödbetor?
Rödbetor är en vitaminrik grönsak som bland annat stärker immunförsvaret. De är lättodlade och trivs i de flesta jordtyper. Du kan så rödbetor i växthus från februari–mars och på friland/köksträdgården från april–juli när det inte längre förekommer nattfrost. Om det ändå kommer nattfrost efter att du har sått kan rödbetorna gå i stock (gå i blom) samma sommar, eftersom de uppfattar det som att det varit vinter.
Rödbetor kan avnjutas i sallader, ugnsbakade, inlagda och till och med i bakverk. De passar i mängder av rätter – det är bara att experimentera.
Nedan kan du läsa mer om hur du bäst sår rödbetsfrön.
Så här sår du rödbetor
Du kan så rödbetor både i växthus och i köksträdgården. Undvik den allra tyngsta lerjorden. Den bästa såtiden är ofta maj, när värmen kommit igång ordentligt.
Rödbetor är lättodlade, men de vill ha gott om vatten. Vattna gärna jorden innan du sår, och håll jämn fuktighet. Med tillräckligt med vatten utvecklas den söta smaken och krispigheten; vid torka kan de bli bittra.
Rödbetsfrön behöver inte förkultiveras. Det kan dock vara en god idé att lägga fröna i vatten dagen före sådd för att underlätta groningen. Fröna gror snabbt, på cirka 6–7 dagar, vid temperaturer kring 20–30°C. Så vid olika tidpunkter om du vill sprida skörden över säsongen.
Så fröna 1–2 cm djupt i rader med 20 cm radavstånd och cirka 8 cm plantavstånd. Placera i sol/halvskugga; lätt skugga går också bra så länge växterna får tillräckligt med vatten.
Skötsel av rödbetor
Om jorden redan är fuktig behöver du inte vattna. Är jorden torr är det viktigt att vattna så att fröna får bästa möjliga förutsättningar att gro och växa.
Det kan bli nödvändigt att gallra. Plocka då först de största plantorna, så att de mindre får utrymme att utvecklas.
Skörd av rödbetor
Skördetiden beror på såtidpunkt och temperatur. Det tar ungefär fyra månader från sådd till skörd. Vill du ha små primörrödbetor på sommaren kan du skörda tidigare. För större knölar till ugnsrostning eller inläggning på hösten, vänta tills de vuxit till sig.
För att förlänga säsongen kan du låta rödbetorna stå kvar i köksträdgården till den första frostdagen. Täck då bädden med halm som skydd mot nattfrost. Det kräver lite extra arbete men kan vara värt det om du vill ha rödbetor lite längre.
Köp dina ekologiska rödbetsfrön här.