Salladslök är en av de lättaste grönsakerna att odla i köksträdgården. Faktum är att salladslök är bland de första grönsakerna du kan njuta av att odla redan tidigt på våren. Fröna växer snabbt, så om du vill se resultat snabbt i köksträdgården är salladslök det perfekta valet.
Du kan så salladslök direkt på friland i mars–maj eller förkultivera fröna redan i februari för att ge dem de bästa förutsättningarna att gro och växa.
Salladslök är fantastiska både råa och tillagade. De är goda i sallader med en mildare löksmak än gul lök. Om du gillar wok och andra asiatiska rätter är stekt salladslök nästan oumbärlig. Glöm inte att du även kan använda de gröna bladen som topping när rätten är klar.
Nedan kan du läsa mer om hur du bäst sår salladslöksfrön.
Så här sår du salladslök
Om du sår salladslök direkt på friland bör du så i rader. Fröna ska sås med ett sådjup på 1,5–2 cm, ett radavstånd på 25 cm och ett plantavstånd på 2,5 cm.
Om du vill förkultivera dina salladslöksfrön har vi ett blogginlägg som hjälper dig att komma igång. Du kan läsa mer om förkultivering och hur du bäst sår ekologiska frön här.
Skötsel av salladslök
Salladslök kräver inte mycket skötsel i köksträdgården. Se till att jorden hålls fuktig och att fröna står i sol/halvskugga. Rensa ogräs mellan plantorna med jämna mellanrum.
Om du inte har förkultiverat utan sått direkt på friland, kontrollera om flera frön har grott på samma plats. I så fall är det viktigt att gallra så att salladslöken får bästa möjliga utrymme att växa. Observera att löklukten kan locka till sig lökflugan, som kan skada dina salladslökar, så var uppmärksam vid gallring.
Skörd av salladslök
Det tar cirka 14–21 dagar från sådd tills du ser dem gro. Du kan skörda salladslök från juli till september beroende på när du sått. De ska vara ungefär 10–15 cm höga innan skörd.
Nu återstår bara att säga – lycka till med ditt salladslöksprojekt!
Köp dina ekologiska salladslöksfrön här.