Guides

Odla pumpa

Odla pumpa - Blanda Frön

Pumpa sådd är för dig som har en hög grad av tålamod när det gäller att behöva vattna och gödsla regelbundet - och ja, vi kan avslöja att dina pumpor inte är redo att skördas efter bara en månad. Med det sagt är allt arbete värt det när du i september kan skörda dina förhoppningsvis stora och vackra pumpor, oavsett om du vill använda dem för dekoration eller för att äta.

Du bör förkultivera dina pumpafrön i maj för att ge fröna de bästa förutsättningarna att gro och utvecklas till läckra pumpor i köksträdgården. Du bör dock vara medveten om att pumpor kräver mycket plats för att växa. Om du har en mindre köksträdgård kan du alltid börja med grönsaksfrön som morötter, ärter och rädisor.

Pumpor är fantastiska för halloween-dekorationer, och det är något speciellt med att kunna skörda sina egna pumpor. Du kan också använda pumpor i matlagningen för soppa, pajer, bullar och mycket mer.
Här nedan kan du läsa mer om hur du bäst sår pumpor.

Så här odla du pumpor

OBS: Om du har pumpafrön från en tidigare pumpa du köpt, rekommenderar vi att du köper pumpafröna istället. Detta eftersom du aldrig kan veta om pumpan du fick fröna från skördades när den var helt mogen eller inte.

Innan du förkultiverar pumpfrön i maj rekommenderar vi att du lägger fröna i ett glas med ljummet vatten och låter dem stå över natten.

Nästa steg i processen är omplantering. Här behöver du en kruka fylld med jord, dock inte ända upp till kanten, för då kan du riskera att vattnet rinner över när du vattnar dina pumpaspiror. Lägg två frön i varje kruka med ett sådjup på 2 cm - kom ihåg att pumpafröna ska placeras med spetsen nedåt. Placera krukan i ett soligt fönster, så tar det inte lång tid innan du kan se det första spiret. Om du har turen att båda pumpafröna gror ska du ta bort det minsta av dem.

Pumpor tål inte frost och behöver cirka 100 frostfria dagar för att växa optimalt. Därför bör sådd i köksträdgården ske i juni, då temperaturen vanligtvis inte sjunker under fryspunkten.

När du sår pumpafrön i köksträdgården bör fröna ha ett sådjup på 2 cm, ett radavstånd på 150 cm och ett plantavstånd på 70 cm. När du sår pumpafrön är det viktigt att du placerar dem på en vindskyddad plats med gott om sol, så att du får de bästa pumporna i köksträdgården.

Skötsel av pumpor

Förutom att det är viktigt för pumpornas tillväxt att de står vindskyddade och får mycket sol behöver pumpor också mycket vatten. Om det inte har regnat måste du vattna dina pumpor en gång i veckan - gärna 2-3 cm vatten per vecka. Du bör dock vara försiktig så att du inte träffar pumpornas blad eller själva pumporna med vattnet, eftersom detta kan skapa mögel.

Pumpor är dessutom en gröda som kräver mycket gödsel. Det innebär att du bör gödsla innan rankorna och blommorna bildas.

En extra sak du kan göra för att ta hand om dina pumpor är att vända på dem när de börjar ta form. På så sätt kan du skapa den ikoniska runda formen som pumpor är kända för.

Skörd av pumpor

Du kan skörda dina pumpor i september. För att veta om de är mogna kan du knacka på dem. Om pumporna låter ihåliga är det ett tecken på att de är mogna och redo att skördas.

Vi rekommenderar inte att du skördar dina pumpor innan de är mogna. Dock rekommenderar vi att du skördar dina pumpor om det finns risk för frost, eftersom de inte tål frost.

En bra idé när du skördar dina pumpor är att klippa av en del av stjälken tillsammans med pumpan, eftersom det gör att pumporna håller längre. När du har skördat dina pumpor bör du lägga dem på en varm och solig plats i cirka 14 dagar.

Nu återstår bara att säga - Lycka till med ditt pumpa-projekt!

Tidigare
Odla vattenmelon
Nästa
Odla tomater