Guides

Odla rädisor

Odla rädisor - Blanda Frön

Du kan så rädisor både i växthuset och i köksträdgården, men vi rekommenderar nu köksträdgården. Rädisor är en perfekt nybörjargrönsak, mycket enkel att odla. Så länge du ser till att ge rädisaplantorna tillräckligt med vatten är du nästan garanterad en lyckad rädisodling.

När kan man så rädisor?

Du kan börja så rädisa frön i köksträdgården från mitten av mars till april, men var uppmärksam på nattfrosten. Temperaturen bör vara runt 3 grader innan rädisa fröna börjar gro. Om du vill odla rädisor i växthuset kan du börja så dem redan från mitten av februari till mars.

Du kan njuta av rädisor som en klassisk knäckebröd med kvarg och rädisor, i en läcker sallad eller vad du än tycker är gott.

Nedan kan du läsa mer om hur du bäst sår rädisa frön.

Så här sår du rädisa frön

Rädisor är en av de enklaste grönsakerna att odla, och du behöver inte ens förså rädisa fröna. Dessutom växer rädisor snabbt, så om du är otålig med köksträdgården är rädisa frön ett måste. Rädisor är en tidig gröda under året, och därför kan du med fördel så rädisa frön mellan rader av grönsaker som växer långsammare.

Du kan så rädisa frön direkt i köksträdgården från mars till och med augusti. Var dock medveten om att rädisor trivs bäst vid svalare temperaturer, så om du sår dina rädisa frön under de varmaste månaderna bör de placeras på en svalare plats. Annars kan du riskera att de går i blom.

Så dina rädisa frön över en längre period med cirka 2 veckors mellanrum, så undviker du att stå med för många rädisor på en gång som inte blir ätna. Samtidigt blir du nästan självförsörjande med läckra och krispiga rädisor under hela sommaren.

När du sår rädisa frön i köksträdgården bör de sås i rader på cirka 1 cm djup med en radavstånd på 10 cm och en plantavstånd på 3 cm.

Skötsel av rädisor

Rädisor är en enkel grönsak att odla i köksträdgården. Så länge du ser till att vattna dem ordentligt ska det gå bra. Om du vill att rädiserna ska vara lite mildare i smaken kan du med fördel vattna dem rikligt och skörda rädisorna medan de fortfarande är små.

Skörd av rädisor

På sommaren behöver du bara vänta i två till tre veckor innan du kan skörda dina rädisor. Om du har sått rädisa fröna i början eller slutet av säsongen kan det dock ta upp till sex veckor från sådd till skörd.

Det är viktigt att skörda rädisorna medan de fortfarande är små. Om de blir för stora kan de lätt få en skarp smak som inte passar i sallader eller andra rätter.

Rätter med rädisor

Rädisor är en mångsidig grönsak som ger en krispig och kryddig smak till många rätter. En enkel sallad kan förvandlas med skivor av rädisor som ger färg och tuggmotstånd. De är också en populär ingrediens i asiatisk matlagning, där de ingår i rätter som kimchi och daikonrädisor i sushi. Rädisor kan rostas i ugnen med olivolja och örter för att skapa en läcker sidorätt. Dess peppriga smak kompletterar också ost och smör, vilket gör dem till en fantastisk snacks. Sammantaget är rädisor ett mångsidigt och smakfullt tillskott till en bred mångfald av maträtter.

Hos Blanda Frön har vi olika rädisasorter:

Sorten "Cherry Belle" är en klassiker och en av de mest populära sorterna, med rund form och röd färg.

Köp dina ekologiska rädisa frön av sorten "Cherry Belle" här.

Sorten "French Breakfast" är också en populär rädisasort som vi har i vårt frösortiment. Skillnaden mellan sorten "French Breakfast" och "Cherry Belle" är att "French Breakfast" är mer avlång än "Cherry Belle". Den fantastiska smaken är dock densamma.

Köp dina ekologiska rädisa frön av sorten "French Breakfast" här.

Tidigare
Odla aubergin
Nästa
Odla ärtor