Guides

Vad kan jag så i april?

Vad kan jag så i april? - Blanda Frön

April månad kan bjuda på både varma vårdagar och snöväder. Därför krävs det ett vakande öga på väderprognosen när du ska förkultivera eller så dina växter.

Många trädgårdsälskare kan nästan inte vänta till april, eftersom denna månad är känd för att så en massa växter. Det är allt från grönsaker till kryddor och blommor. Så om du vill så växter i april, ska du läsa vidare här!

Du kan faktiskt så 29 olika grönsaker, 10 olika kryddor och 11 olika blommor.

Längst ner på sidan kan du läsa vilka grönsaker du ska förkultivera i april månad.

Vilka grönsaker kan jag så i april?

Ärtfrön "Kelvedon Wonder"

’Kelvedon Wonder' är en ärt-sort som kan odlas helt utan stöd. Denna sort är mycket motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar, vilket gör den attraktiv att odla. Sådd kan börja redan i februari. Sockerärten (dvärg) Kelvedon Wonder är en söt, rynkad ärta som smakar fantastiskt.

Morotsfrön “Nantes 2”

Morotsfrön 'Nantes 2' ger vackra, cylindriska morötter med en söt smak. Hög användning av gödsel förstör smaken på morötterna, så minimera detta när du sår dina morotsfrön. Tidig sådd av morotsfrön minskar problemen med morotsflugan. Läs mer om hur du sår ekologiska morötter här.

Rödbetsfrön “Detroit 2”

Rödbetsfrön av sorten Kogel 2/Detroit 2 är en sort för odling sommar och höst och är särskilt lämplig för konservering. För konservering är sådd av rödbetsfrön ’Detroit 2’ i andra halvan av maj den bästa perioden. Därefter på hösten. Se hur du sår rödbetsfrön här.

Evighetsspenat “Perpetual Spinach”

Mangoldfrön 'Perpetual Spinach' är lätt att odla på alla jordtyper. ’Perpetual Spinach’ producerar massor av gröna blad med tunna nerver. Denna sort av mangoldfrön har tunna nerver med många gröna blad och kan tillagas på flera sätt.

Salladsfrön “Mesclun”

Salladsfrön ’Mesclun’ blir en färgrik blandning av salladssorterna: 'Red Salad Bowl', 'Suzan', huvudsallad 'Marvel of Four Seasons' och 'Little Leprechaun'. Salladsfrön ’Mesclun’ kan odlas som babyblad från våren långt in på sensommaren.

Rättiksfrön “French Breakfast 2”

Rättiksfrön ’French Breakfast 2’ växer till vackra halvlånga rädisor i färgerna rött och vitt. Om sådden av rättiksfrön sker regelbundet får man en jämn skördeperiod. Användning av nät kan förhindra skador orsakade av larver från kålflugan eller kålflugans larver. Se hur du sår rättiksfrön här.

Pak Choi-frön “Taisai”

Pak choi-frön ’Taisai’ är en snabbt växande bladgrönsak från Östasien med grågröna blad som bildar en lös rosett. Anmärkningsvärt är de breda vita bladskaften och vita nerver som Pak choi 'Taisai' får när de först gror. Observera att sådd av Pak choi-frön ’Taisai’ tidigt på våren ökar risken för att plantorna går i blom tidigt.

Mangoldfrön “Five Colours”

Ekologiska mangoldfrön ’Five Colours’ är en vacker blandning av mangold i flera färger (röd, lila, orange, gul och vit). Bladen på denna mangold är oftast gröna. Även efter stekning eller stuvning behåller stjälken sin vackra färg. Mangoldfrön ’Five Colours’ är lätta att odla på alla jordtyper och är en riktig fröjd för både öga och mage!

Squashfrön “Black Beauty”

'Black Beauty' producerar mörkgröna, långa frukter. Squashfröna kan växa till 15–20 cm långa frukter. 'Black Beauty' är perfekt för matlagning, då den kan ätas rå, grillad, ångad, stekt och på många andra sätt.

Majsfrön ’Golden Bantam’

Majsfrön ’Golden Bantam’ blir till läckra sockermajs. Sockermajs kräver inte mycket gödsel, och kraftigt gödslad jord minskar bara sötman. Det är viktigt att skörda majsen i tid och äta den direkt. Majsfrön ’Golden Bantam’ kan skördas när toppen av de utvecklade kolvarna börjar torka. Se hur du sår majsfrön här.

Spinatfrön “Early Giant Leaf”

Spenatfrön ’Early Giant Leaf’ är en lättodlad sort som växer snabbt. Spenatfrön ’Early Giant Leaf’ är särskilt lämpliga för tidig odling. Spenat är inte särskilt känslig för frost, så det är inte nödvändigt att täcka odlingen.

Rödlöksfrön “Red Long of Florence”

Rödlöksfrön ’Red Long of Florence’ blir till avlånga, flaskformade rödlökar med en vacker röd färg. Rödlökarna smakar milt och sött. När bladen börjar vissna ska rödlökarna skördas. Rödlökarna ska torka ordentligt innan lagring. De tjocka skaftlökarna bör hållas åtskilda och ätas först.

Rödbetsfrön “Chioggia”

Rödbetsfrön ’Chioggia’ är en gammal sort som ursprungligen kommer från den italienska byn Chioggia. Rödbetan har vackra rödvita ringar, vilket gör att den ibland kallas polkabetor. Rödbetsfrön ’Chioggia’ ger en mild och söt smak. För konservering är sådd under andra halvan av maj den bästa perioden. Därefter på hösten.

Brysselkålsfrön “Groninger”

Brysselkålsfrön ’Groninger’ är en gammal sort med stor variation. De spröt som inte är helt slutna kan användas i grytor. Det är en idealisk grönsak för höst och vinter. Brysselkålsfrön bör växa långsamt för att uppnå högsta kvalitet. Se till att jorden hålls fuktig hela tiden.

Bataviasalladsfrön “Blonde de Paris”

Bataviasalladsfrön ’Blonde de Paris’ ger mycket krispiga och söta blad. Det är en typ mellan vanlig huvudsallad och isbergssallad. Om du vill äta sallad varje vecka bör du så/plantera regelbundet. Om man sår en del av salladen tätt och skördar lite tidigare än normalt kan man klara sig med en sådd av Bataviasalladsfrön ’Blonde de Paris’ var tredje till fjärde vecka. Läs vår guide här.

Palsternacksfrön “Tender and True”

Palsternacksfrön ’Tender and True’ är lätta att odla och tål en del frost. Palsternackor liknar vintermorötter både i storlek och utseende när de vuxit färdigt; de är krämvita i färgen och smakar något mindre sött än vintermorötter. Se hur du sår palsternacksfrön här.

Löksfrön “Stuttgarter”

Löksfrön ’Stuttgarter’, även känd som 'Stuttgarter Riesen', är en bra, gul, platt och rund lök. När bladen börjar vissna ska lökarna skördas. Lökarna ska torka ordentligt innan lagring. De kan lagras till våren, förutsatt att de förvaras svalt och torrt. De tjocka lökarna bör hållas åtskilda och ätas först. Se hur du sår löksfrön här.

Salladsfrön “Salad Bowl”

Salladsfrön ’Salad Bowl’ blir till en lätt krusig plocksallad. Den är lämplig som en klipp-och-kom-igen-typ. Sallad smakar bäst när du inte gödslar för mycket. Om du vill äta sallad varje vecka bör du så/plantera salladsfrön regelbundet. Du kan plocka bladen löpande eller skörda hela salladen på en gång.

Salladsfrön “Mizuna”

Salladsfrön ’Mizuna’ blir till fina japanska kålblad. Salladsfrön ’Mizuna’ tål några graders frost och är en typisk vårgrönsak. Bladen kan bli gula vid för lite gödning, men de gula bladen kan fortfarande ätas. Denna salladssort är utmärkt i grytor eller rå i sallad, eftersom den har en mild och söt senapsliknande smak.

Rättiksfrön “Cherry Belle”

Rättiksfrön ’Cherry Belle’ blir till vackra, runda rädisor som inte ruttnar snabbt. Om sådden av rättiksfrön sker regelbundet får man en jämn och utdragen skördeperiod. Användning av nät kan förhindra skador orsakade av larver från kålflugan eller kålflugans larver.

Vattenmelonfrön “Sugar Baby”

Vattenmelonfrön ’Sugar Baby’ utvecklas till vackra små vattenmeloner som väger omkring 1,8 kg. Det rekommenderas att odla vattenmelonfrön ’Sugar Baby’ på plan mark i växthus eller på friland. Insekter måste ha tillgång till blommorna för pollinering. Undvik fuktiga platser och överdriven gödsling vid odling av vattenmelon.

Tatsoikålsfrön

Tatsoikålsfrön är ett alternativ till den välkända Pak Choi. De mörka, runda, tjocka bladen är mycket krispiga och kan avnjutas råa eller i rätter som wok. Tatsoikål är lätt att odla: den gror och växer snabbt, men behöver tillräckligt med vatten. Du kan omplantera tatsoikål när de första bladen visar sig. Tatsoikålsfrön är dessutom härdiga och kan skördas och lagras under lång tid.

Vilka kryddor kan jag så i april?

Dillfrön

Dill är en ettårig, väldoftande ört. Dillfrön används ofta vid tillverkning av surkål och inläggningar. Färska delar av plantan och omogna blommor kan användas till exempel i fiskrätter.

Rucolafrön “Esmee”

Rucolafrön ’Esmee’ får vackra, skira blad när de gror. Rucolafrön ’Esmee’ är en snabbt växande sort som kan skördas 3–4 veckor efter sådd. Denna rucola har en pepprig smak och är helt utan bitterhet.

Persiljefrön ‘Giant of Italy’

Persiljefrön ‘Giant of Italy’ har en starkare smak än krusig persilja. Persiljefrön ‘Giant of Italy’ kan användas i många olika rätter, såsom soppor och rätter med morötter. Det är viktigt att skörda örten precis innan du använder den. Persiljefrön ‘Giant of Italy’ är en ettårig gröda och växer ut igen även efter flera månaders skörd från samma planta.

Basilikafrön “Genovese”

Basilikafrön ’Genovese’ är en ettårig ört med medelstora blad. Denna sort av basilikafrön 'Genovese' är mycket lämplig för pesto. När du klipper av bladen ska du alltid klippa ovanför det första bladet så att basilikan kan växa ut igen. När stjälkarna blir hårda kan endast bladen användas.

Korianderfrön

Koriander är en ettårig ört där både blad och frön kan användas. Korianderfröna kan skördas när de blir bruna, vilket normalt sker omkring september. Det är viktigt att torka korianderfröna efter skörd. Koriander kan användas i olika maträtter och bakverk.

Gräslöksfrön

Gräslök är en vanligt använd ört i många olika rätter, såsom potatissallad. Gräslöksfröna behöver kalla temperaturer för att gro. Under det andra året börjar plantorna sprida sig kraftigt. Gräslöksfrön är en av de lättaste kryddfröerna att odla, eftersom gräslök växer ut igen efter att den klippts.

Anisisopfrön

Anisisopfrön gror och växer till en robust, förgrenad växt med höga blå-lila blommor. Anisisop har en härlig smak och doft av lakrits. När anisisop är fullvuxen lockar den till sig fjärilar.

Timjanfrön “German Winter”

Timjanfrön ’German Winter’ är en ört som används i matlagning och för sina medicinska egenskaper. Blomningen av timjanfrön ’German Winter’ börjar under det andra året i början av sommaren.

Salviafrön

Salviafrön växer och blir till en krydda som används i matlagning och för läkeändamål. Bladen kan användas både färska och torkade. Plantorna börjar producera blommor från det andra året och framåt. Flerårig användning är möjlig, även om det är bättre att så salviafrön vartannat år.

Vilka blommor kan jag så i april?

Solrosfrön “Velvet Queen”

Solrosfrön ’Velvet Queen’ växer till en solros med förgrenade stjälkar och medelstora blommor. Den pryder trädgården med sina vackra, varma och bronsfärgade blommor. Solrosorna kan bli upp till 2 meter höga. Du hittar hela vårt sortiment av solrosfrön här.

Röd Rudbeckia-frön

Röd rudbeckia-frön gror snabbt och används ofta som medicinalväxt. Dess stora röd-lila kronblad gör den till en mycket vacker blomma. Röd rudbeckia är även lämplig som snittblomma.

Vildblomstermix “Elegance”

'Elegance' innehåller sorter med små blommor och fina bladstrukturer. En liten mängd 'Elegance'-blomfrön skapar en explosion av vackra blommor och bidrar samtidigt till ett rikt insektsliv i trädgården. Se hur du sår vilda blommor här.

Kalifornisk vallmofrön

Kalifornisk vallmofrön ger fint flikiga gröna blad och glänsande orange enkelblommor. När varje blomma öppnar sig skjuter den upp sin lilla ”sovmössa”.

Vildblomstermix 'Hög'

Blomstermixen 'Hög' växer till kraftiga ettåriga växter som kan nå en höjd på cirka 100 cm. Mixen ska sås glest och innehåller bland annat safflor, malva, opiumvallmo och många fler. Se hur du sår vilda blommor här.

Jungfrun i det gröna-frön

Jungfrun i det gröna-frön ger de finaste ljusblå och vita blommor omgivna av skira gröna blad. Passar som snittblomma och är bra för bin och fjärilar. När jungfrun i det gröna väl har vuxit upp är plantorna svåra att flytta.

Salvia viridis-frön “Pink”

Salvia viridis-frön ’Pink’ växer till en robust planta som får vackra, stora, rosa högblad med gröna nerver ovanför sina små blomställningar. Salvia viridis är bra för att locka bin och kan användas som både snittblomma och torkad blomma.

Röd solros medium

Den röda solrosen ger vackra medelstora blommor i olika röda nyanser. Den växer med förgrenade stjälkar, och de avskurna blommorna lockar bin och fjärilar. Perfekt för att pryda trädgården.

Vildblomstermix “Tübingen”

'Tübingen' är en perfekt blomsterblandning för att locka bin och fjärilar. Mycket lämplig för trädgårdar då den pryder med sina vackra färger. Innehåller bland annat facelia, ringblomma, blåklint och mycket mer. Se hur du sår vilda blommor här.

Styvmorsviolsfrön

Styvmorsviolsfrön växer och ger vackra lila, gula och vita blommor under en lång period. Kan även planteras i krukor och blomlådor. Styvmorsviol självsår sig lätt.

Solros “Helianthus debilis”

'Helianthus debilis' är en liten förgrenad solros med många stjälkar och små gula blommor med mörka mittpunkter. Lämplig som snittblomma och mycket omtyckt av bin och fjärilar.

Vilka grönsaker ska jag förkultivera i april?

Innan du börjar så dina grönsaker finns det några som du ska förkultivera först.

De grönsaker du kan förkultivera hela april är Squashfrön “Zucchini”, Fänkålsfrön “Perfection” och Broccolifrön “Green Calabrese”.

Några grönsaker ska förkultiveras från mitten av mars till början av april, till exempel Tomatfrön “Tigerella Bicolore” och Körsbärstomatfrön “Yellow Clementine”.

I mitten av april kan du förkultivera Gurkfrön “Telegraph Improved”.

Tidigare
Förkultivera ärtor