Kanske har du stött på ordet växelbruk tidigare när du har börjat så frön i köksträdgården. Om du inte vet vad det betyder, läs då vidare här, för det är faktiskt viktigt att veta när du ger dig in i trädgårdsarbete.
Vad betyder växelbruk?
Växelbruk innebär kort och gott att du alternerar mellan olika grödor på samma plats. Det vill säga att du inte sår samma gröda/grönsak på samma plats två år i rad, utan istället väntar ett antal år.
Fördelar med växelbruk
Den primära anledningen till att vara uppmärksam på växelbruk och växtföljd är att du kan minska risken för skadedjur och sjukdomar. Det kan naturligtvis också vara för att du vill förbättra användningen av näringsämnen i jorden, men oftast kommer det vara det första. Växelbruk är något som i hög grad används inom jordbruket, men om du vill ha friska grödor och växter så gäller det även för dig. Genom att vara uppmärksam på växelbruk och växtföljd får du friska växter utan att behöva spruta.
Gör du en växelbruk-plan när du odlar grönsaker i köksträdgården så är risken för skadedjur och sjukdomar markant mindre. Om du odlar dina morötter på samma plats varje år ökar du risken för morotsflugan, och vid potatis är det svamp. En sak är växelbruk, något annat är ledsagande växter, vilket också är en fördel i köksträdgården.
Ledsagande växter
Om du inte har stött på ordet 'ledsagande växter' när du har undersökt växelbruk i förhållande till köksträdgården, är det kort sagt växter som trivs med att växa bredvid varandra - det är nämligen inte alla växter som kan göra det. När växter är ledsagande växter innebär det att de till exempel håller skadedjur borta från de andra växterna eller att de kanske kompletterar varandra när det gäller näring, och att de därför kan växa i samma bädd. Nedan ser du ledsagande växter för några av våra populära grönsaksfrön:
Spenat: potatis, rädisa, kål
Lök: rödbeta, morot
Squash: böna, rödbeta
Ärtor: morot, kål, majs
Vilka grönsaker behöver växtföljd?
Det varierar mycket från gröda till gröda hur mycket växelbruk och växtföljd betyder. Vi rekommenderar att du som grundregel inte sår samma grönsak på samma plats flera år i rad. Men se alltid till att undersöka de grönsaker du vill så. Visste du till exempel att det bör gå minst fyra år mellan att du odlar potatis och kål på samma plats? Ett generellt bra råd är att variera mellan att så rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka, etc.) och bladgrönsaker (sallad, rucola, etc.).
Hur länge varar växelbruk?
Det finns ingen bestämd längd på hur länge växelbruk varar. Det kan vara tvåårigt, fyraårigt, sexårigt eller något helt annat. Det beror på de grödor du vill så och de du redan har sått. Så det handlar egentligen bara om att göra någon form av forskning innan du ger dig in i odlingen om du vill minimera risken för sjukdomar och skadedjur och ge dina växter de bästa förutsättningarna att gro och växa.
Nu vill vi bara säga - Lycka till med ditt växelbruk!
Du kan se vårt utbud av ekologiska frön här.