Saknar du inspiration för vad du kan odla i trädgården det kommande året? För att hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din trädgård under 2024 har vi satt ihop en såkalender som kommer att guida dig genom månaderna och hjälpa dig att besvara de viktigaste frågorna. Kom ihåg att du alltid kan hitta specifika såinstruktioner för olika frötyper på baksidan av fröpåsarna.
Trädgården i januari
Om du ännu inte har bestämt vad du ska odla under året är januari den perfekta månaden att göra en lista över grödor du vill odla.
I januari har du möjlighet att så vissa grönsaker:
-
Bondbönor: Bondbönor kan förkultiveras i januari och februari och ger dig smakrika bönor som du kan använda till att göra både hummus, risotto och andra läckra maträtter.
-
Morötter: Du kan börja så morötter i växthuset i januari och februari. Du behöver inte ens förkultivera våra morotsfrön, så du kan enkelt börja odla dina egna läckra och knapriga morötter.
-
Spenat: Spenat finns i många former och varianter, och det är bara vissa typer som lämpar sig för vinterodling. Hos Blanda Egna Frön säljer vi 2 sorter av vinterspenat frö, "Early Giant Leaf," som kan sås i växthuset i januari, eller sorten "Winter Giant," som kan sås direkt utomhus från januari.
Trädgården i februari
Februari är också en månad med svala temperaturer, men månaden erbjuder flera möjligheter för vad du kan odla i växthuset och förgro inomhus:
Grönsaker:
-
Ärtor: Du kan börja förgro dina ärtfrön i februari för att säkerställa att dina ärtskott blir stora och robusta.
-
Japansk kål: Du kan börja så japansk kål i växthuset från februari, eftersom japansk kål tål lätt frost.
-
Rödbetor: I februari kan du börja så dina rödbetor i växthuset utan förgrodd. Prova våra rödbetsfrön för att njuta av färska hemodlade rödbetor senare under säsongen.
-
Rädisor: Rädisor kan sås större delen av året, och i februari kan du så dina rädisor i växthuset utan förgrodd. Rädisor gro snabbt och är lätta att odla.
-
Rotpersilja: Rotpersilja kan sås i växthuset i februari utan förgrodd, eftersom de är vinterhårda. Kom ihåg att du vid skörd kan njuta av både persiljeroten och de tillhörande bladen.
Kryddväxter:
- Smörgåskrasse: Krasse kan odlas större delen av året, både i växthuset och utomhus, men från februari kan du odla din krasse inomhus.
Se till att ge dina skott tillräckligt med värme och ljus för att främja en hälsosam tillväxt.
Trädgården i mars
Mars är en hektisk månad i trädgården eftersom såsäsongen verkligen sätter igång. Du kan fortfarande förodla grödor inomhus, men du kan också börja förbereda din trädgårdsjord genom att tillsätta kompost och organiskt material. I mars kan du förodla följande grödor:
Grönsaker:
-
Purjolök: I mars kan du börja förodla dina purjolök frö så att de är redo att planteras utomhus i april.
-
Sallad: Du kan förodla många olika sorters sallad i växthuset i mars, inklusive bataviasallad, blandad sallad och rucola.
-
Lök och rödlök: I mars kan du förodla dina lök- och rödlöksfrön så att du kan njuta av färska lökar från köksträdgården senare under säsongen.
-
Tomater och körsbärstomater: Du kan förodla dina tomatfrön till växthuset i mars så att du kan njuta av läckra tomater och körsbärstomater till sommaren.
-
Broccoli: I mars kan du förodla dina broccolifrön så att de blir starka nog att planteras utomhus senare.
-
Pak Choi: I mars kan du också börja förodla dina pak chois frön i växthuset så att de kan växa till sig och vara redo att skördas i början av sommaren.
-
Tatsoi kål: Du kan också börja förodla dina tatsoi-kålför frön i mars. I mars bör tatsoi-kålför sås i växthuset.
-
Paprika: I mars kan du börja förodla dina paprika frön i växthuset så att du kan skörda färska paprikor senare på sommaren.
-
Vitkål: I mars kan du börja förodla dina vitkålsfrön inomhus så att de blir starka nog att planteras utomhus senare på våren.
-
Rödkål: Precis som med vitkål kan du i mars förodla dina rödkålsfrön så att de kan planteras utomhus senare på våren.
-
Chili: Om du älskar smaken av chili kan du börja förodla dina chili frö i mars i växthuset så att du kan njuta av färska chili under sommaren.
-
Rotselleri: Mars ger också möjlighet att förodla dina rotselleri frön, som bör förodla för att kunna planteras utomhus senare på våren.
-
Auberginer: I mars kan du också förodla dina aubergine frön i växthuset så att du kan njuta av smaken av färska auberginer mot sensommaren.
Kryddväxter:
-
Gräslök: Du kan börja förodla dina gräslöksfrön i mars så att du senare kan njuta av smaken av färska kryddväxter direkt från köksträdgården.
-
Persilja: I mars kan du också börja förodla dina persilja frö så att de är redo att planteras senare på våren.
-
Timjan: Mars ger också möjlighet att förodla dina timjan frö så att du kan njuta av kryddväxten under sommaren.
-
Citronmeliss: Du kan förodla citronmeliss i mars så att plantorna är redo att planteras i början av sommaren.
-
Sallad: Vissa typer av sallad kan också sås direkt på friland i mars, till exempel vår Mizunasallad.
-
Salladslök: Från mars och ända fram till maj kan du så salladslök direkt på friland så att du senare på sommaren kan njuta av färsk salladslök i din matlagning.
-
Spenat: I mars kan du börja så vissa sorter av spenat, som vår evighetsspenat.
-
Mangold: I mars kan du börja så dina mangoldfrön direkt på friland så att du kan njuta av mangold i början av sommaren.
-
Majrova: Du kan börja så majrova i mars, både på friland och i växthuset. Majrova trivs bra i svalare förhållanden men tål inte mycket frost.
Blommor:
-
Styvmorsvioler: Du kan börja så styvmorsvioler i ditt växthus i mars. Styvmorsvioler växer upp till vackra lila blommor som kommer att pryda din utomhusmiljö.
-
Valmor: Du kan börja så valmor i mars på friland om du vill ha vackra röda eller orange valmor i trädgården.
Utöver sådd av ovanstående grödor kan du också omplantera dina hästböna- och ärteväxter i slutet av mars så att de är bättre rustade att komma ut efter den sista nattfrosten är över.
Trädgården i april
April är också en hektisk trädgårdsmånad eftersom temperaturen börjar stiga och våren sakta men säkert gör sitt intåg. Det innebär också att du kan börja omplantera en del av dina förodlade plantor och börja så blomfröer i trädgården. April erbjuder sådd av följande grödor:
Grönsaker:
-
Squash: I april kan du börja förodla dina squash frö för växthuset så att du kan njuta av smaken av färska squash till sommaren.
-
Gurkor: I april kan du också börja förodla dina gurkfrön för växthuset så att de är redo att planteras om i maj.
-
Majs: I april kan du börja förodla dina majsfrön, som senare ska planteras ut på friland när plantorna har växt till sig tidigt på sommaren.
-
Ärtor: I april kan du fortfarande så dina ärter direkt på friland.
-
Rödbetor: I april kan du nu också så rödbetor direkt på friland istället för i växthuset.
-
Brysselkål: I april kan du förodla dina brysselkålsfrön så att de är redo att planteras om i maj.
-
Palsternackor: I april kan du börja så dina palsternackor direkt på friland så att du kan skörda dem till hösten.
-
Fänkål: I april kan du förodla dina fänkålsfrön både för växthuset och friland så att du är säker på att kunna skörda fänkål under sommaren.
-
Tomater och körsbärstomater: I april kan du också börja förodla dina tomater för friland, samtidigt som du fortfarande kan förodla tomatfrön för växthuset.
-
Chili: I april kan du fortsätta förodla chili frö för växthuset, men nu kan du också börja förodla dina chili frön för odling utomhus.
-
Vattenmelon: I april kan du både förodla vattenmelonfrön för odling utomhus och i växthuset, så att du kan njuta av färsk vattenmelon under sommaren.
-
Svartrot: Från april och in i maj kan du odla svartrot på friland. Svartrot är en rotfrukt som kan användas i en mängd olika maträtter.
-
Selleriblad: I april kan du förodla dina selleribladfrön för växthuset så att du kan skörda färsk selleri under sommaren.
Kryddväxter:
-
Basilika: I april kan du börja förodla dina basilika frö så att du kan njuta av den smakrika kryddan under sommaren.
-
Dill: April är också månaden när du kan börja så dillfrön direkt utomhus.
-
Isop: Från april och cirka två månader framåt kan du odla isop i trädgården, som du kan så direkt på friland och njuta av skörden av senare på sommaren.
-
Anisisop: I april kan du så anisisop utomhus i din trädgård, som kommer att blomstra med färger från juni till september.
Blommor:
-
Jungfru i det gröna: I april kan du börja så våra 'Jungfru i det gröna' frön, som växer till vackra vita och ljusblå blommor under sommarmånaderna.
-
Broksalvia: I april kan du också börja så dina broksalvia frö så att du kan njuta av de rosa blommorna hela sommaren.
-
Styvmorsvioler: Aprils milda väder ger nu möjlighet att så dina styvmorsviol frö direkt utomhus, men du kan också fortsätta att så dessa frö i växthuset.
-
Vallmo: Du kan fortfarande så dina vallmofrön i april och njuta av de vackra vallmorna senare på sommaren.
-
Ringblomma: I april kan du börja förodla dina ringblomma frö, eftersom de behöver vänjas vid att vara utomhus i slutet av våren.
-
Röd solhatt: April månad ger också möjlighet att så dina solhatt frö så att de kan blomstra från början av sommaren till början av hösten.
-
Solrosor: I april kan du smått börja så dina solrosfrön i marken. Var dock uppmärksam på vissa solrossorter som först kan sås i maj.
-
Sommeraster: I april kan du också börja så dina sommerastersfrön så att du kan njuta av färgglada blommor i din trädgård eller på balkongen.
-
Vilda blommor: April månad ger också möjlighet att så vilda blommor i din trädgård så att du kan njuta av en blomstereffekt som också gynnar insekterna i din trädgård.
Förutom nya grödor som kan odlas är det som nämnts också dags att plantera om de växter du har startat inomhus. Var uppmärksam på väderförhållandena eftersom vissa områden fortfarande kan uppleva nattfrost i april. Du kan skydda dina unga plantor genom att täcka dem på natten. Dessa växter kan planteras om i april när frosten är över:
-
Persilja: Om du har förodlat persiljafrön i mars och dina plantor har blivit tillräckligt stora, kan du börja plantera om dem i april och fortsätta in i maj.
-
Vitkål: I april kan du börja plantera om dina förodalde vitkål utomhus, men endast om plantorna har blivit tillräckligt stora, annars bör du vänta till maj.
-
Sallad: Om du har förodlat sallad frö i mars kan du börja smått plantera om dem i april.
-
Lök och rödlök: I april kan du börja plantera om dina förodalde lökfrön från mars så att plantorna kan gå utomhus. Du kan också välja att så lökfrön direkt på friland i april.
-
Tomater och körsbärstomater: Du kan börja plantera om dina tomatplantor från växthuset om de har blivit tillräckligt stora - annars kan du också vänta till maj.
-
Paprika: I april kan du oftast plantera om dina paprikaplantor om du har förodlat dina frön i växthuset i början av mars. Du kan också fortsätta förodla dina paprikafrön i växthuset i april så att du kan njuta av färska paprikor senare på säsongen.
-
Chili: Om du har förodlat dina chili frön i ditt växthus i mars kan du börja plantera om plantorna i april.
-
Broccoli: Om du har förodlat dina broccoli frön i mars kan du börja plantera om plantorna i april. Eftersom broccoli kan sås under flera månader kan du också fortsätta förodla dina broccoli frön i april.
-
Rotselleri: Under april kan du börja plantera om dina rotselleri frön från föregående månad. Om spiren inte har vuxit tillräckligt kan du också vänta med att plantera om till maj.
-
Rödkål: Om du har förodlat dina rödkålfrön i mars kan du börja plantera om plantan i slutet av april.
Trädgården i maj
I maj börjar din trädgård verkligen ta form och temperaturerna når ofta 20 grader. Se till att ge dina växter tillräckligt med vatten, vård och uppmärksamhet. Ta bort ogräs och kom ihåg att kolla efter skadedjur så att du inte får ovälkomna gäster i dina växter.
I maj finns det fortfarande många grödor du kan odla i trädgården:
Grönsaker:
-
Bönor: I maj kan du börja så olika sorters bönor direkt på friland. I vårt sortiment kan du odla både dvärgbönor, störbönor och pralbönor i maj månad.
-
Squash: I maj kan du börja förodla dina squashfrön för utplantering på friland, eftersom de ska omplanteras i juni.
-
Gurkor: I maj kan du börja förodla dina gurkfrön för utplantering på friland, så att de kan klara kyla och vind.
-
Grönkål: Du kan förodla dina grönkålsfrön i maj, så att de är bättre rustade för att planteras utomhus till sommaren.
-
Blomkål: Med de högre temperaturerna i maj kan du börja förodla dina blomkålsfrön, så att de kan omplanteras senare på sommaren.
-
Broccoli: I maj kan du fortfarande förodla dina broccoli, så att du säkrar en bra skörd på sensommaren.
-
Pumpor: Under maj månad kan du också börja förodla dina pumpafrön, så att du kan omplantera dem i juni.
-
Rotpersilja: I maj är det sista chansen att så dina rotpersilja frön i växthuset, medan du fortfarande kan odla persiljerot på friland.
Kryddväxter:
-
Citronmeliss: Du kan så din citronmeliss direkt på friland i maj månad.
-
Sommarkyndel: Du kan börja så sommarkyndel i maj månad. Sommarkyndel kan odlas på friland ända fram till juni.
-
Timjan: Om du inte har förodlat din timjan kan du också börja så fröna direkt utomhus i maj.
-
Gräslök: I maj kan du börja så dina gräslök frö utomhus, även om du inte har förodlat dem inomhus.
-
Basilika: Om du inte har förodlat dina basilikaplantor kan du så fröna direkt utomhus i maj.
Blommor:
-
Slingerkrasse: Slingerkrasse frö kan vanligtvis bara sås i maj månad, eftersom fröna är känsliga för frost och för mycket värme. Om du sår dina slingerkrasse frö i maj kan du njuta av de vackra blommorna ända fram till oktober.
-
Vilda blommor: Maj månad erbjuder härligt vårväder och möjligheten att fortfarande så dina blomsteräng frö i trädgården.
-
Ringblommor: I motsats till många andra blomsorter bör du förodla ringblommor så att de tål utomhusväder och vind. Om du har förodlat dina ringblommor i april kan du omplantera dem i maj.
-
Solrosor: Maj är en perfekt månad att så dina solrosfrön, så att du är säker på en vacker blomsterprakt på sensommaren.
-
Vallmo: Maj är också sista chansen att odla vallmo frö så att du kan ha vackra vallmoer i din trädgård.
-
Jungfru i det gröna: I maj kan du fortfarande så dina blomsterfrön 'Jungfru i det gröna', som redan kommer att blomma på sensommaren.
-
Broksalvia: Maj är också sista chansen att så dina broksalvia frön om du vill njuta av de vackra rosa blommorna i din trädgård.
-
Sommeraster: Maj är sista chansen att så dina sommeraster. Kom ihåg att kinesiska asters hjälper till att locka nyttiga insekter till din trädgård.
Dessutom kan du omplantera följande grödor från tidigare månader:
Grönsaker:
-
Squash: I maj kan du omplantera dina förodalda squash plantor i växthuset.
-
Gurkor: Om du har förodlat dina gurk plantor för växthuset kan du omplantera dem i maj.
-
Auberginer: Du kan också omplantera dina auberginer från både växthus och friland i maj.
-
Majs: I maj kan dina majsplantor från april omplanteras så att de kan tåla kyla bättre.
-
Vattenmelon: I maj kan du omplantera dina vattenmelon plantor, oavsett om du har förodlat dem i växthuset eller på friland.
-
Fänkål: I maj kan du både omplantera fänkel plantor från växthuset och friland så att de trivs bättre.
-
Brysselkål: I maj kan du omplantera dina brysselkålplantor så att du till vintern kan njuta av färska brysselkål från trädgården.
-
Chili på friland: Om du har förodlat dina chili frö inomhus kan du omplantera dem i maj, oavsett om det är för friland eller växthus.
Kryddväxter:
-
Basilika: I maj kan du omplantera dina förodalda basilika plantor och flytta dem utomhus.
-
Timjan: Om du har förodlat din timjan inomhus kan du nu omplantera och flytta timjan plantan utomhus.
Kom ihåg att du i maj fortfarande kan så grödor som rödbetor, morötter, mangold, sallad, palsternackor, rädisor och mycket annat. Du hittar urvalet för maj månad här.
Trädgården i juni
I juni kan du börja skörda några av dina tidiga grödor som sallad, rädisor och ärtor. Dessutom kan du fortfarande odla mycket i trädgården:
Grönsaker:
-
Rädisor: I juni kan du börja så svarta rädisa frön som blir till färska och krispiga rädisor som kan skördas på hösten. Dessutom kan du fortfarande så vanliga rädisor både på friland och i växthus.
-
Rödbetor: Juni är den sista månaden då du kan så rödbetor på friland. Om du sår dina rödbetor på friland kan du skörda dem ända fram till november.
-
Bönor: I juni är det också högsäsong för bönor. I vårt sortiment kan du odla dvärgbönor, störbönor och pralbönor på friland och njuta av skörden av dina bönor på hösten.
-
Mangold: I juni kan du fortfarande odla mangold på friland.
-
Tatsoi: I juni kan du odla tatsoi både på friland och i växthus.
-
Rotpersilja: I juni kan du fortfarande odla rotpersilja på friland.
-
Morötter: I juni kan du fortfarande odla dina morotsfrön på friland så att de kan bli till läckra morötter som kan skördas på sensommaren.
-
Sallad: I juni kan du odla ett stort urval av sallad frö både i växthus och på friland, till exempel bataviasallat och blandad sallat.
Kryddväxter:
-
Isop: Juni är sista chansen att så isopfrön i trädgården så att du kan njuta av hemodlad isop i ditt te eller i maträtter.
-
Krasse: I juni kan du fortfarande odla krasse både på friland och i växthus.
-
Sommarkyndel: Juni är den sista månaden då du kan odla sommarkyndel i din trädgård, och du kan njuta av det både färskt och torkat.
-
Timjan: Om du fortfarande inte har sått din timjan utomhus kan du göra det i juni så att du har färsk timjan i köksträdgården.
-
Purjolök: Juni är sista chansen att odla purjolök utomhus om du vill ha färska örter till din sommarmat.
Blommor:
-
Vilda blommor: Juni är sista chansen att så dina blomsteräng frö om du vill ha en trädgård eller terrass full av färg och liv.
-
Röd solhatt: Så dina röda solhattar i juni för att njuta av de insektsvänliga blommorna på sensommaren.
-
Jungfru i det gröna: Juni är sista chansen att så vårt vackra blommorsortiment 'Jungfru i det gröna'.
-
Solrosor: Juni är också sista chansen att så dina solrosor så att du kan njuta av de vackra blommorna på sensommaren.
Kom ihåg att du i juni också bör omplantera dina blomkålplantor, pumpaplantor, grönkålplantor, gurkplantor, squashplantor, citronmelissplantor och selleriplantor.
Trädgården i juli
Juli är månaden då din trädgård är i full blom och du kan skörda och njuta av dina färska grönsaker, kryddväxter och blommor. I juli bör du också se till att vattna regelbundet eftersom sommarvärmen kan vara utmanande för många av dina växter.
I juli finns fortfarande möjlighet att så många av samma grönsaker som i juni, som rädisor, morötter, spenat, bönor och andra läckra grönsaker. Dessutom kan du fortfarande så dina solhattar eftersom de tål att gro i sommarvärmen.
Trädgården i augusti
I augusti kan du börja förbereda dig för hösten genom att ta bort döda växter och ogräs. Tänk också på att spara frön från dina favoritväxter till nästa år (läs mer i vår bloggpost om fröförvaring här).
Augusti är också din sista chans att så grönsaker som:
-
Sallad: Augusti ger dig möjlighet att så hela 4 av våra salladsfrön. Du kan både så mesclunsallad i växthus, mizunasallad på friland, medan både vårsallat och rucola kan odlas i växthus och på friland i augusti.
-
Rotpersilja: Augusti är sista chansen att odla rotpersilja. I augusti ska rotpersilja fröerna sås på friland.
-
Pak Choi: I augusti är det sista chansen att odla pak choi, oavsett om du vill plantera den i växthus eller på friland.
-
Spenat på friland: Augusti är den sista månaden att odla våra spenatfrön på friland.
-
Rädisor: Augusti är sista chansen att så dina rädisor om du vill njuta av dessa läckra smakförstärkare år 2024.
-
Majrova: I augusti kan du både så majrovor på friland och i växthus.
-
Tatsoi: Du kan fortfarande så tatsoi frö på friland och i växthus i augusti.
-
Vintersallat: I augusti kan du börja odla vintersallat, en vanlig sorts sallad som kan odlas på hösten.
-
Spenat: I augusti kan du så alla våra sorters spenat frö på friland.
Trädgården i september
September innebär sensommar och tidig höst, och du kan så höstgrönsaker som:
-
Spenat: September är ännu en möjlighet att så spenat. Kom ihåg att vi säljer både spenatsorter som ska odlas i växthus i september och sorter som ska sås direkt på friland i september.
-
Sallad: September är nästan sista chansen att så salladstyper som vårsallat och rucola. Båda sorterna kan odlas både på friland och i växthus.
-
Tatsoi: Du kan fortfarande odla tatsoi i växthus, men september månads temperaturer innebär att du inte längre kan odla kålen på friland.
-
Majrova: September är sista chansen att odla majrovor i växthus.
-
Krasse: September är sista chansen att så dina krassefrön inomhus i växthuset. Kom ihåg att du snabbt och enkelt kan skörda din krasse.
-
Mangold i växthus: I september kan du börja odla mangold inomhus i ditt växthus.
Förutom att odla nya grödor kan du i september också fortsätta skörda dina sommar grödor och laga läckra rätter i köket.
Trädgården i oktober
I oktober är det dags att avsluta skörden av sommar grödor och förbereda din trädgård för vintern. När natrfrost kommer kan du börja skydda dina växter med ett skyddande fiberduk för att hålla dem varma. Dessutom är det din sista chans att så:
-
Mangold: I oktober kan du fortfarande så dina mangold i växthuset så att de är redo att skördas under vintermånaderna.
-
Spenat: Du kan fortfarande så dina spenatfrön i oktober. Du kan så ständig spenat i växthuset, eller så kan du så våra två vintersorter direkt på friland.
-
Vintersallat: Oktober är den sista månaden då du kan så vintersallat i ditt växthus om du vill njuta av salladen under vintern.
-
Tatsoi: Oktober är sista chansen att odla tatsoi i växthuset. Tatsoi mognar snabbt, så du kan skörda kålen redan tidigt på vintern.
Trädgården i november och december
De sista månaderna av året är en bra tid att planera och drömma om nästa års trädgård. Tänk på vad som fungerade bra i din trädgård år 2024 och vad du vill ändra eller försöka odla nästa år. Utforska nya frösorter och planera dina projekt för det kommande året genom att skriva ner dina trädgårdsplaner. Om du har ett växthus kan du också rengöra eller organisera eventuella hyllor eller röra. Kanske har du också lyckats odla vintergrönsaker som kan skördas i november och december.
Med vår såkalender för 2024 är du väl rustad för att odla dina favorit grönsaker, kryddväxter och blommor. Kom ihåg att varje trädgård och säsong är unik, så det är viktigt att anpassa din planering efter din typ av trädgård och väderförhållanden. Ser fram emot att se din trädgård trivas och blomstra under det kommande året, och kom ihåg att dela dina erfarenheter och resultat med oss på vår Facebook-sida. Vi ser fram emot att följa med på ditt trädgårdsäventyr år 2024!