Inspiration

Odla spenat

Odla spenat - Blanda Frön

Spenat är en hälsosam grönsak och mycket enkel att odla. Den växer snabbt och kan odlas vid låga temperaturer. Därför kan du odla den på våren och hösten när jorden är för kall för de flesta andra grönsaker. Spenat går i blom om den utsätts för för mycket sol, så våren är den mest optimala tiden att så spenat frö.

Du kan äta spenat direkt i sallader eller grytor, men du kan också frysa spenaten så att du har den till senare användning.

Här nedan kan du läsa mer om hur du bäst sår spenat frö.

Så här sår du spenat frö:

Du kan så spenat frö i växthus, krukor eller direkt utomhus. Det gör grönsaken mycket enkel att odla, men kom ihåg att ge den tillräckligt med näring och vatten för att få de vackraste gröna bladen.

Spenat kan gro vid 4°C, men trivs bäst vid 8-10 °C. Därför kan du också så spenat frö direkt utomhus redan från slutet av mars/april, beroende på temperaturen. Du kan fortsätta att så spenat frö ända fram till slutet av augusti, men var medveten om att den går i blom om den utsätts för mycket sol. Om du vill ha en senare skörd kan du med fördel så spenat fröna i ett växthus.

Spenat bör sås i hål som är 2-3 cm djupa i rader med ett radavstånd på 20 cm och ett plantavstånd på 15 cm. Börja med att lätt luckra upp jorden och skapa rännor där spenat fröna kan sås.

Skötsel av spenat:

Det är nödvändigt att gallra bland spenatplantorna om plantavståndet inte är cirka 15 cm. De trivs nämligen bäst på det här avståndet, och om avståndet är mindre kan du gallra genom att dra upp de små skotten med rötterna. De små skotten kan dock också användas i matlagning, så du behöver egentligen inte slänga dem.

När spenat utsätts för solljus går den i blom. Därför är det bäst att så spenat på våren och hösten. Så snart jorden är frostfri i april kan du faktiskt börja odla spenat, och du kan odla spenat ända tills marken fryser igen på senhösten, runt november.

Skörda spenat:

Redan efter 8 veckor efter sådd kan du skörda dina spenatblad. Skördetiden är ungefär från maj till oktober, beroende på när du sådde dina spenat frö. Efter 8 veckor är plantorna ungefär 30-40 cm höga, och då får du det bästa resultatet. Dra upp hela spenatplantan med rötterna och skär bort stjälken efteråt. Det är viktigt att komma ihåg att skölja spenatbladen innan användning för att undvika jordbakterier och liknande.

Näringsrik jord före sådd av spenat:

Spenat frö växer snabbt men behöver mycket vatten och näring under sin korta växtperiod. Därför är det en bra idé att förbereda jorden innan du sår spenat frö. På det sättet skapar du de bästa förutsättningarna för spenaten. Luckra upp jorden innan så att du undviker stenar och andra lösa element som kan påverka spenatens tillväxt. Om du vill vara säker på att din jord är näringstät kan du med fördel blanda ner lite kompost i jorden.

Matlagning med spenat:

När du har skördat din hemodlade spenat kan du laga många olika utsökta maträtter med dess blad. Spenatens milda, lite bittra smak och ömtåliga textur gör den mångsidig i köket. Använd den rå i sallader för en hälsosam och krispig smak. I grytor och såser ger den en hjärtlig smak och näring. Prova den i fyllda pastarätter, omeletter eller gröna smoothies för att förstärka din kost med denna supergrönsaks näring och smak. Ha det så roligt med att odla din egen spenat!

Köp ekologiska spenat frö här.

Tidigare
Odling av gurkor
Nästa
Odla timjan